Šivanje

Igle za šivaće strojeve: 10 najpopularnijih vrsta

Iz nekih razloga, igle za šivaće strojeve ne dobivaju toliko pažnje kao tkanine. Ali igla koju odaberete može imati ogroman utjecaj na izradu vašeg najnovijeg projekta šivanja.

Znate što je sjajno u iglama šivaćih strojeva? Možete pronaći savršenu iglu koja će odgovarati bilo kojoj potrebi.

Želite napraviti prekrivač?
Želite koristiti traper?
Želite koristiti metalizirani konac?

Postoje igle za šivaće strojeve dizajnirane kako bi sve gore navedeno bilo što lakše.

Imati toliko igala za šivaće strojeve koje možete izabrati može biti malo neodoljivo, barem u početku. Ali, koliko god to čudno zvučalo, znajući što je na raspolaganju zapravo može si olakšati ovu zbrku.

1. Univerzalne igle

Teško je nabrojati različite vrste igala za šivaće strojeve bez univerzalne igle.

Bilo da ste novi u šivanju na šivaćem stroju ili imate više godina iskustva, ovo je igla koju vjerojatno najviše poznajete.

Postoji mnogo različitih specijalnih igala namijenjenih specifičnim tkaninama. Univerzalna igla je, s druge strane, vrsta igle za šivaće strojeve.

Može se koristiti za najrazličitije projekte šivanja, posebno za svakodnevne zadatke poput popravljanja oštećene bluze ili prišivanje gumba. Također možete koristiti univerzalne igle za početničke projekte kod tkanina s kojima je lako radi.

Univerzalnu iglu možete koristiti s prirodnim i sintetičkim materijalima. Za razliku od većine igala za šivaće strojeve, univerzalne igle mogu se koristiti na pletenim tkaninama i vunenim tkaninama.

Ova igla ima dovoljno oštri vrh da probije tkaninu. No, vrh je i blago zaobljen, što ga čini relativno sigurnim za korištenje na nekim pletenim tkaninama.

Sa donje strane, univerzalne igle ne podnose više slojevite tkanine. Također ne postižu dobre rezultate šivanja na debelim tkaninama sa velikim brojem niti.

2. Igle sa kuglastim vrhom

Igle za šivaće strojeve s kugliastim vrhom najprikladnije su za pletene tkanine, osobito one teške ili grube.

Vrh ove igle je zaobljeniji od vrha univerzalne igle. Umjesto da probije tkaninu, kuglasta igla ide između niti tkanine, što sprečava oštećenje tkanine.

3. Traper ili jeans igle

Izazovi sa kojim se susreće svaka šilica koja pokušava raditi s gustom tkaninom poput trapera, srećom, traper igla može olakšati rad s ovim materijalom.

Ove igle za šivaće strojeve su čvrste i debele, tako da mogu podnijeti guste, teške i čvrste tkanine poput trapera, imitacije kože i teškog platna. Ove su igle također dobar izbor kada trebate šivati višeslojne tkanine.

4. Igle za kožu

Rad s kožom je izazovniji od rada sa traperom. Međutim igle za kožu mogu se nositi sa tim izazovom.

Vrh igle za šivanje kože je klinastog oblika što joj omogućava probijanje debelih materijala poput antilopa, vinila, kože i umjetne kože. Klinast oblik također sprečava trganje materijala.

Igla za kožu ostavlja trajnu rupicu na vašem materijalu. Ali iskusna šilica može učiniti da se te rupe doimaju privlačnim dijelom dizajna

5. Igle za strojno vezenje

Ako želite izrađivati vez na stroju, trebat će vam stroj za vezenje i lijep izbor igala za strojno vezenje. Ove igle sa velikim ušicama posebno su dizajnirane za rad sa koncem za strojni vez.

Konac koji se upotrebljava za strojno vezenje obično je slabiji i može se lako oštetiti. Igle za vezenje dizajnirane su tako da štite niti od oštećenja.

7. Igle za Quilt

Quilting podrazumijeva šivanje kroz dva ili više slojeva tkanine. To može biti izazov za neke igle za šivaće strojeve, pogotovo ako su tkanine debele.

Igle za quilt, posebno su dizajnirane za strojno prošivanje, imaju oštre, sužene točke koje mogu podnijeti te slojeve. Upotreba igle za quilt pomoći će da se ravnomjerno zadrže šavovi te će spriječiti ili ukloniti preskočene šavove.

8. Stretch strojne igle

Stretch strojne igle dobro rade sa laganim pletenim tkaninama, koje su visoko elastične, spandex i ostali rastezljivi materijali. Ako u svom projektu koristite sintetički antilop, razmislite o upotrebi ove igle.

Mnoge šilice koje rade sa pletenom tkaninom hvataju se za iglu s kugličnom vrhom. Ako upotrebom igle sa kuglastim vrhom na pletenoj tkanini dobijete preskoke uboda , pokušajte umjesto toga upotrijebiti stretch iglu.

9. Microtex oštre strojne igle

Ove igle za šivaće strojeve su put ako radite s finim pletenim ili tkaninama s visokim brojem niti, poput svile, mikro vlakana itd…. Ove igle možete koristiti i za radove koji zahtijevaju da šavovi budu savršeno ravni, poput spajanja vrhova ili rubova

Ove igle su izuzetno tanke i imaju izrazito oštar vrh. Također su vrlo krhke i potrebno ih je češće mjenjati u odnosu na ostale vrste igala.

10. Wing strojne igle

Wing – igle sa krilcima (koja se naziva i igla za hemstitch) može se koristiti za ukrasno šivanje na usko tkanim tkaninama, poput platna. Ovom iglom možete stvarati ukrasne šavove stvari kao što su “hemstitching, openwork i heirloom” ubode.

Igle sa krilcima izuzetno su oštre i sa njima se treba pažljivo rukovati kako bi se spriječile ozljede.

Naravno, ovo nisu jedine vrste igala za šivaće strojeve koje su vam dostupne i ovisno o projektima šivanja koje namjeravate raditi, neće vam trebati sve ove igle u vašoj kolekciji. Ali kada razmišljate o sljedećem projektu šivanja i želite iglu šivaćeg stroja koji će vam pomoći da postignete najbolje rezultate, ovaj je popis sjajno mjesto za početak.